eSalon

e-Salon

Scheduling Software for Salons, Hairdressers, Spas

Szczęśliwy traf w deszczowy wtorek

Home Forums Help Desk Szczęśliwy traf w deszczowy wtorek

Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    emeraldvoluminous
    Participant

Deszcz lał jak z cebra. Siedziałem w swoim maleńkim mieszkaniu na Mokotowie, popijając wystygłą już kawę i wpatrując się w monitor. Był wtorek, godzina 22.15, a ja… no cóż, po prostu nie miałem ochoty na nic produktywnego. Cały dzień spędziłem na składaniu oferty dla klienta z branży logistycznej – nudnej jak flaki z olejem. Mózg mi parował. Potrzebowałem odskoczni. Przewinąłem Facebooka, obejrzałem dwa bezsensowne filmiki o kotach i nagle, zupełnie przypadkiem, trafiłem na reklamę. Kolorową, dynamiczną, z jakimś uśmiechniętym avatarem. „Sprawdź swoją szczęśliwą godzinę” – głosił napis. I wiecie co? Kliknąłem.

Nie jestem hazardzistą. Gram ot tak, od święta. Zazwyczaj wchodzę na platformę, gdy czuję się trochę znudzony albo gdy chcę urozmaicić sobie wieczór. Nie liczę na kokosy, nie robię z tego drugiego etatu. Dla mnie to czysta rozrywka, taka jak dobry film albo książka. Tylko że w tej rozrywce czasem można trafić na mały zastrzyk adrenaliny. I właśnie tego wieczoru, w ten parszywie deszczowy wtorek, coś mnie podkusiło. Założyłem konto na vavada com pl – prosta rejestracja, parę kliknięć i już byłem w środku. Pamiętam, że miałem na koncie jakieś 50 złotych, które zostały mi z poprzedniego tygodnia. Myślałem, żeby dołożyć jeszcze stówkę, ale pomyślałem: po co? Przecież nie po to tu jestem, żeby stracić całą pensję. Niech to będzie taka mała, kontrolowana przygoda.

Zacząłem od ruletki. Zakład za zakładem – małe kwoty, po 2-3 złote. Czerwone, czarne, parzyste, nieparzyste. Standard. Przez pierwsze piętnaście minut miałem wrażenie, że gram w jakąś dziwną grę losową, w której przegrywam częściej niż wygrywam. Stan konta spadł do 38 złotych. Pomyślałem: „No dobra, zaraz sobie pójdę”. Ale wtedy rzuciłem okiem na sekcję ze slotami. Na pierwszy rzut oka wyglądały jak jakieś kolorowe automaty z lat 90., ale jeden z nich przykuł moją uwagę. Nazywał się „Szczęśliwy Pirat” – miał czapkę z daszkiem, papugę na ramieniu i przewrotny uśmiech. Coś w nim było. Kliknąłem.

I wtedy zaczęło się dziać coś dziwnego. Pierwsze okrążenie – przegrana. Drugie – przegrana. Trzecie – mała wygrana, jakieś 8 złotych. Czwarte – znowu przegrana. Pomyślałem: „Mam już dość”. Ale w piątym okrążeniu, gdy kręciołek się zatrzymał, na ekranie pojawiły się trzy symbole papug. I wtedy, kurczę, maszyna zaczęła grać. Dosłownie. Melodia przypominała morską szantę, a na ekranie pojawił się komunikat: „WYGRANA: 120 ZŁ”. Odetchnąłem z ulgą. No, fajnie. W sumie to więcej niż włożyłem. Ale to był dopiero początek. Grałem dalej, bo poczułem, że ta maszyna ma w sobie coś magicznego. Kolejne okrążenia – wygrane po 15, 20, 30 złotych. Stan konta wzrósł do 180 złotych. W mojej głowie zapaliła się mała lampka: „Może dzisiaj jestem tym szczęściarzem?”.

Postanowiłem spróbować czegoś innego. Przeszedłem do sekcji z blackjackiem. Nie jestem w tym mistrzem, ale znam podstawy: nie brać karty powyżej 16, gdy krupier ma słabą kartę. I wiecie co? To naprawdę działało. Przez kolejne pół godziny wygrałem kilka rund z rzędu. Moje konto urosło do 350 złotych. Poczułem, jak serce bije mi szybciej. Nie dlatego, że wygrywałem duże pieniądze, ale dlatego, że czułem tę kontrolę – to ja podejmowałem decyzje, to ja wybierałem, czy dokupić kartę, czy spasować. A krupier – ten wirtualny – miał gorsze dni. Przegrywał rozdanie za rozdaniem. Byłem wniebowzięty.

Około 23.30 zrobiłem sobie przerwę. Nalałem sobie herbaty, usiadłem z powrotem i pomyślałem: „Dobra, czas skończyć, zanim wszystko stracę”. Miałem już 400 złotych na koncie. To był zysk netto 350 złotych w ciągu godziny. Dla kogoś to drobne, ale dla mnie – w tamtym momencie – to był prezent od losu. Zrobiłem przelew na konto bankowe. I wiecie co? To było wspaniałe uczucie. Nie chodziło o pieniądze jako takie, ale o to, że w ciągu jednego deszczowego wieczoru udało mi się zamienić nudę w coś ekscytującego. Czułem się, jakbym wygrał małe losowanie.

Od tamtego czasu minęły dwa tygodnie. Wróciłem na stronę jeszcze kilka razy. Czasem wygrywałem, czasem przegrywałem – to normalne. Ale zawsze staram się pamiętać o jednej zasadzie: bawić się, a nie zarabiać. Bo jeśli traktujesz to jako źródło dochodu, szybko się rozczarujesz. Dla mnie to forma relaksu, taka jak puzzle albo sudoku. Tylko że zamiast cyferek są karty i kręciołki. I wiecie co? Polecam każdemu, kto ma ochotę na odrobinę adrenaliny. Ale z głową. Bo jeśli nie umiesz powiedzieć sobie „stop”, to lepiej w ogóle nie zaczynaj.

Podsumowując: deszczowy wtorek okazał się dla mnie szczęśliwym dniem. W dodatku, gdy następnego dnia opowiadałem znajomym o swoim wyczynie, jeden z nich powiedział: „Stary, też tam gram, akurat wczoraj też trafiłem na ładną wygraną na vavada com pl”. Uśmiechnąłem się. Bo to fajne, że czasem dzieli się z kimś pozytywną energią. No i najważniejsze – nie zapominaj, że to tylko gra. Baw się dobrze, ale nie daj się ponieść emocjom. Ja na pewno będę tam wracać, bo to świetna odskocznia od codzienności. A wy? Może też spróbujecie?

Viewing 1 post (of 1 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.